Állatvédő Egyesület Veszprém

Bemutatkozás

Veszprém városában nincsen korszerű, az állatvédelemmel szemben támasztott mai elvárásoknak megfelelő állatotthon, amely hatékonyan tudná biztosítani a gazdátlan állatok (elsősorban kutyák és macskák) átmeneti elhelyezését, majd örökbeadását. Ennek a hiánynak a megszüntetésére szövetkezett Veszprém MJV Önkormányzata, az Állatvédő Egyesület Veszprém és az Otthont az Állatoknak Alapítvány még 2010-ben. Mindhárom szervezet érdekelt abban, hogy a „kóbor állat jelenség” mint a lakossági közérzetet, a közegészségügyet – állategészségügyet, a közbiztonságot esetenként akár jelentős mértékben is veszélyeztetni képes, tipikusan „urbánus eseménysor” kezelése szervezetten és ellenőrzött keretek között történjen városunkban.

Az „Otthont az Állatoknak Alapítvány” 1993 óta működik, azzal a céllal, hogy egy állatotthont létesítsen Veszprémben.
Az Alapítványt az Állatvédő Egyesület Veszprém és akkori elnöke – Tóth Miklósné, Nóra – alapította, hogy a napi állatvédelmi teendők mellett megspórolható filléreket, forintokat itt gyűjtsék össze, majd ebből épüljön meg a veszprémi állatotthon.

Az évtized elejére már akkora összeg gyűlt össze, amelynek birtokában el lehetett kezdeni az előkészületeket.

Az első igazi nehézséget a helyszín kiválasztása jelentette, a veszprémi építési előírások nem kedveztek az állattartó létesítmények megálmodóinak. Több meghiúsult próbálkozás után a város külterületén, a gyepmesteri (ebrendészeti) telep mellett sikerült egy részben állami – részben magántulajdonú szántót megvásárolni. Persze ez is hosszú időbe tellett, mert a földtörvény előírásainak betartása érdekében az önkormányzat közreműködésére is szükség volt. Több bizottsági és közgyűlési döntés vitte előre lépésről – lépésre ügyünket. Földhivatali eljárások sorozata, majd újabb önkormányzati testületi döntések következtek, míg végül 2017 októberében megszületett az Önkormányzattal kötött „Földhasználati Szerződés”. Az Alapítvány földhasználati jogát 2018. áprilisban bejegyezték az ingatlannyilvántartásba.  A szerződés harmadik szereplője az Állatvédő Egyesület Veszprém. Az állatotthont az Egyesület fogja üzemeltetni, a megépítést követően.

Az otthon tervei készülnek, rövidesen beadhatjuk az építési engedélykérelmünket. Jelenleg a kiválasztott terület előkészítése, közművesítése van folyamatban.

Az építkezés sem lesz kisebb vállalkozás, mint az eddigiek, csak talán látványosabb. Mivel egy zöldmezős beruházásba vágunk bele, létre kell hozzuk a teljes infrastruktúrát: közműveket, kerítést, raktárt, öltözőt, állatorvosi kezelőt, irodát – közösségi teret, s ha a működés alapfeltételeit biztosító létesítmények üzemképesek, jöhetnek a kennelek, a macskaház, a futtató és természetesen parkosítás. Mostantól sok – sok segítségre, támogatóra, pályázati lehetőségre lesz szükségünk (és ezekre számítunk is) hogy amit megálmodtunk, fel is tudjuk építeni.

Az Alapítvány munkáját öttagú kuratórium irányítja, ők őrzik a reájuk bízott javakat, tervezik a jövőt. 

A Kuratórium tagjai: Tóth Viktória, Vágvölgyiné Papp Edit, Halász Réka, Magyar Norbert és Sigmond István.

Mi fogalmazzuk meg az Alapítvány céljait, felelünk a gazdálkodásért, biztosítjuk a közadakozásból befolyt összegek célszerű felhasználását. A Kuratórium tagjai tevékenységükért ellenszolgáltatásban, költségtérítésben nem részesülnek.

Sigmond István
a Kuratórium Elnöke